Jerebu teruk di Bangkok: Penduduk bersin berdarah

0
5

KUALA LUMPUR: Masalah jerebu di Bangkok, Thailand semakin membimbangkan dengan 1,500 kilometer persegi bandar tersebut diisytiharkan sebagai ‘kawasan kawalan’.

Memetik laporan portal Daily Mail, hampir 450 buah sekolah di Bangkok telah diperintahkan untuk ditutup minggu ini.

“Keadaan (jerebu) akan kekal buruk sehingga 3 atau 4 Februari, jadi saya memutuskan untuk menutup sekolah,” kata Gabenor Bangkok Aswin Kwanmuang seperti dipetik portal berkenaan.

Selain itu, udara yang kotor itu dikatakan turut memudaratkan kesihatan penduduk setempat sehingga mereka yang terjejas dengan jerebu ‘beracun’ itu dilapor mengalami batuk dan bersin berdarah.

Difahamkan, keadaan itu berlaku akibat pendedahan kepada tahap kepekatan partikel halus yang bersaiz 2.5 mikron dan ke bawah (PM2.5) yang membawa kepada ancaman kesihatan.

Zarah halus itu juga akan meningkatkan risiko untuk individu yang mempunyai masalah jantung dan paru-paru.

Portal The Nation pula melaporkan, bahawa pihak berkuasa telah melancarkan usaha untuk mengatasi isu tersebut termasuk melakukan semburan air, menghasilkan hujan tiruan menerusi pembenihan awan, serta mengetatkan lagi undang-undang terhadap pelepasan asap kenderaan.

Berapa agensi kerajaan turut melancarkan usaha untuk memerangi masalah jerebu yang semakin buruk sejak ia melanda ibu negara Thailand itu minggu lalu.

Bagaimanapun, langkah-langkah tersebut dilihat masih gagal.