S’wak serius runding autonomi pendidikan, perubatan, kesihatan dengan Persekutuan

0
9
Foto TV Sarawak

KUCHING: Kerajaan Sarawak masih merundingkan isu berkaitan autonomi dalam pendidikan, perubatan dan penjagaan kesihatan dengan Kerajaan Persekutuan.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menjawab soalan ahli Gabungan Parti Sarawak (GPS) semasa sesi Town Hall GPS di Pusat Konvensyen Penview Demak (PCC).

“Bercakap tentang Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), kerajaan memberikan reaksi, iaitu untuk membentuk jawatankuasa tetap.

“Jawatankuasa ini telah dibentuk ketika Datuk Seri Najib Razak menjadi perdana menteri,” kata Abang Johari.

Berkaitan pembahagian pentadbiran, Abang Johari mendedahkan perkara itu telah diselesaikan. “Ini termasuk memastikan 90 peratus guru di negeri ini adalah penduduk tempatan,” katanya.

Ditanya sama ada kerajaan Sarawak membentangkan rang undang-undang memansuhkan MA63 atau membawa perkara itu ke mahkamahk jika Kerajaan Persekutuan terus menangguhkan penyelesaiannya berhubung hak terhakis di bawah MA63, Abang Johari menjawab: “saya tidak boleh membuat keputusan seperti itu kerana isu masih dirundingkan sekarang.”

Ketua Menteri yang juga presiden GPS berkata Jawatankuasa Khas Pemandu Khas mengkaji semula MA63 diketuai Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyebut isu yang dirundingkan mengambil masa sekitar enam bulan atau lebih menyelesaikan.

“Saya rasa enam bulan tidak cukup kerana kami teguh dalam pendirian berkaitan isu tertentu,” katanya.

Abang Johari mendedahkan semasa mesyuarat jawatankuasa pertama MA63, empat isu yang tidak boleh dirunding telah dibincangkan iaitu kuasa imigresen, hak untuk menguat kuasa peraturan negeri selaras Perlembagaan Persekutuan, perlindungan sempadan dan kedaulatan negara di laut, sumber bawah tanah dan sumber dalam negeri.

Johari menambah kadang-kadang perlembagaan dan undang-undang tidak diambil serius oleh rakyat.
“Tetapi selepas (mantan) ketua menteri Pehin Sri Adenan bercakap berkaitannya, ramai orang mula membaca MA63 untuk memahaminya,” katanya.

Abang Johari menyeru rakyat memberi GPS mandat terbesar agar pakatan tempatan dapat terus berjuang dan melindungi hak Sarawak di bawah MA63.