Tuesday, June 28, 2022

PAS Sarawak rayu polis bersikap telus, tidak “double-standard” dalam tangani kes ahlinya di Sibu

Secara Rawak

KUCHING: Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Sarawak mahu penahanan dan pertuduhan terhadap seorang ahlinya di Sibu oleh pihak polis kerana mengancam Adun Parti Tindakan Demokratik (DAP) dikendalikan secara adil dan telus, tanpa mengira fahaman politik.

Ahli PAS terbabit telah direman selama empat hari bagi membantu siasatan dan kini telah dibebaskan dengan jaminan polis.

Pesuruhjaya PAS Sarawak, Jofri Jeraiee dalam kenyataannya memberitahu, pihaknya telah menghubungi individu terbabit, yang juga dilaporkan positif dadah.

“Dia akan membuat laporan polis dan sidang media untuk membersihkan namanya kerana dakwaan difitnah.

Kata Jofri, kenyataan individu terbabit di facebook pada dasarnya meminta wakil rakyat DAP untuk menjadi lebih bertanggungjawab dan ‘turun padang’ untuk menjalankan tugasnya dengan amanah sebagai wakil rakyat di kawasannya.

PAS Sarawak tegasnya, meminta agar kes ini dapat ditangani secara adil, telus dan tanpa mengira fahaman politik.

“PAS Sarawak juga ingin menegaskan bahawa tindakan yang sama juga perlu diambil terhadap mana-mana individu yang membuat kenyataan fitnah atau berniat jahat kepada mana-mana ahli politik dari semua peringkat tanpa mengira parti kerajaan atau pembangkang.

“PAS Sarawak ingin merujuk kepada kenyataan video yang menghina Ahli Parlimen Marang merangkap Presiden PAS oleh seorang ahli DAP di Sabah baru-baru ini.

Beberapa laporan polis telah dibuat dan dimaklumkan, setakat ini tiada pendakwaan telah diambil terhadap individu tersebut.

“Kami tidak mahu sebarang ‘double standard’ dalam menangani kes sebegini.

“Sekali lagi, PAS Sarawak ingin menekankan bahawa undang-undang di negara ini harus dihormati dan dilaksanakan dengan adil tanpa mengira latar belakang politik mana-mana pihak.

PAS Sarawak katanya, juga ingin menyatakan bahawa individu terbabit bukan Pengurus Pusat Tahfiz seperti yang dilaporkan oleh media.

“Individu tersebut hanya membantu pihak pengurusan.

“Individu berkenaan juga bukan Pemimpin PAS Sarawak seperti laporan media dan tidak memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana peringkat PAS Sarawak dan melainkan seorang ahli biasa yang menyatakan pandangan peribadinya terhadap wakil DAP yang tidak melaksanakan tugas mereka di kawasannya.

Katanya, PAS bersimpati akan nasib ahli PAS yang difitnah oleh media dan berharap dengan penjelasan ini pihak-pihak yang berkenaan tidak menghukum sesiapa sebelum terbukti bersalah.

“Setiap seorang tidak bersalah sehingga disabitkan bersalah oleh Mahkamah Undang-undang,” tambahnya lagi. –Sarawakvoice

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru