Sunday, September 25, 2022

SUV Proton, Perodua bakal pacu jualan di Malaysia

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Pelancaran kenderaan utiliti sukan (SUV) X70 daripada Proton dan SUV Perodua yang bakal diperkenalkan, akan melonjakkan bahagian pasaran bagi segmen SUV Malaysia pada tahun hadapan, kata seorang penganalisis.

Penganalisis automotif dan editor portal berita automotif Funtasticko.net, Shamsul Yunos berkata model-model ini akan meningkatkan jualan SUV di negara ini yang masih tertinggal di belakang angka purata global.

“Segmen SUV Malaysia menguasai hanya kira-kira 15 peratus daripada jumlah jualan keseluruhan industri (TIV) berbanding dengan purata global sebanyak 30 peratus. Ia memuncak sehingga 40 peratus dalam beberapa pasaran tertentu.

“Pengilang-pengilang Malaysia dan beberapa jenama lain mula menyedari potensi pertumbuhan di sini dan akan memperkenalkan atau telah memasarkan produk SUV terbaharu bagi memenuhi permintaan pasaran,” katanya.

Tahun 2019 juga bakal menyaksikan segmen itu mencatatkan pertumbuhan yang paling rancak.

Shamsul juga yakin bahawa SUV Perodua mahupun Proton akan membuka pasaran baharu untuk SUV tanpa perlu ‘mengorbankan’ jualan kereta sedan mereka.

Seorang penganalisis lain berkata SUV Perodua yang bakal diperkenalkan akan mendapat tumpuan utama kerana jajaran harganya akan lebih rendah berbanding Toyota Rush dan X70.

“Proton X70 masih dalam bentuk kenderaan diimport sepenuhnya dan terhad kepada jumlah tertentu (import), harganya juga masih tinggi walaupun teknologinya agak canggih,” katanya.

Bagaimanapun, MIDF Amanah Investment Bank, dalam satu nota penyelidikan, berkata tawaran dan harga X70 yang agak menarik dijangka akan membantu model berkenaan menjejaskan penguasaan pasaran Honda HR-V dan tidak mustahil, Mazda CX3.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Datuk Rashid Musa berkata, setakat ini, X70 telah menerima sebanyak lebih daripada 15,000 tempahan membabitkan kelas Premium, varian spesifikasi terbaik dengan pacuan roda hadapan, ia merupakan jenis yang paling laku dan menyumbang sehingga 60 peratus dalam jualan X70.

Menurut sumber-sumber industri, SUV Perodua diramalkan akan dilancarkan pada suku pertama tahun hadapan.

Bagi 2019, penganalisis tersebut menjangkakan TIV akan kekal pada kira-kira 590,000 unit, disokong oleh beberapa pelancaran merangkumi model Toyota Vios dengan reka bentuk terbaharu, Toyota Yaris Hatchback serta model-model terkini daripada Honda, Mazda dan Nissan.

MIDF berkata Proton juga dijadualkan untuk memperkenalkan versi pemasangan tempatan (CKD) model X70 pada 2019.

Menurut Shamsul lagi, industri automotif negara juga akan mengekalkan bilangan pelancaran antara 40 dan 60 model baharu atau berwajah baharu pada tahun hadapan.

“Kita biasanya menerima pelancaran antara 40 dan 60 model baharu atau model naik taraf dalam setahun. Tidak ada sebab mengapa angka itu akan menyusut pada tahun hadapan,” katanya.

Shamsul berkata walaupun tanpa pensifaran cukai seperti yang dinikmati pada 2018, industri ini akan terus berkembang selagi pasaran dirangsangkan oleh harga yang kompetitif dan perlancaran model-model baharu.– BERNAMA

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru