PETALING JAYA: Astari Indah Vernideani, yang mewakili Indonesia mengalahkan 44 peserta lain dari seluruh dunia untuk dimahkotakan sebagai Miss Tourism International (MTI) 2018/2019, di sini malam tadi.

Miss Tourism International 2017 dari Filipina Jannie Loudette Alipo-on menyerahkan mahkota itu kepada ratu cantik Indonesia berusia 21 tahun itu.

Astari Indah menerima biasiswa penuh bernilai RM60,000 dari Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing, hadiah wang tunai RM20,000, loket berlian, mahkota, selempang, trofi dan hadiah lain dari penaja.

Sementara itu, wakil Malaysia, Caenne Ng, 21, pula dinobatkan sebagai Miss South East Asia Tourism Ambassadress.

Sarah Chebet Pkyach, 21, dari Kenya ialah Miss Tourism Metropolitan International; Laura Skutane, 24, dari Latvia (Miss Tourism Cosmopolitan International); Sandra Callahan, 19, dari Australia (Miss Tourism Global); dan Julieane Fernandez, 21, dari Filipina (Dreamgirl of The Year International).

Turut hadir Pengerusi Tourism Malaysia Datuk Ahmad Shah Hussein Tambakau serta pemilik dan Presiden MTI Franchise Tan Sri Danny Ooi.

Pertandingan edisi ke-21 itu bertemakan “Glitz and Glamour” diadakan untuk mewujudkan dan memupuk hubungan baharu di kalangan negara peserta melalui pemahaman yang lebih mendalam tentang kebudayaan, adat dan tradisi kebangsaan antara satu sama lain.– BERNAMA

Foto: Youtube