GEORGE TOWN: Pulau Pinang tidak menjangkakan akan mendapat peruntukan yang lebih dalam Belanjawan 2019 berikutan kedudukan kewangan negara yang dialami sekarang, kata Ketua Menteri Chow Kon Yeow.

Bagaimanapun, Chow berkata kerajaan negeri akan terus membuat permohonan peruntukan daripada kerajaan persekutuan untuk menjalankan projek-projek pembangunan di negeri itu.

“Pulau Pinang dianggap sebagai negeri membangun sejajar dengan keseimbangan pembangunan secara geografi sehingga mereka mengatakan bahawa Pulau Pinang tidak seharusnya menjangkakan terlalu banyak daripada kerajaan pusat jika dilihat kepada keadaan semasa.

“Walaupun kerajaan negeri peka akan situasi berkenaan, ia tidak menghalang kita untuk memohon peruntukan bagi tujuan pembangunan negeri ini kerana kita telah melakukan perkara tersebut (memohon peruntukan) sejak sekian lama,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan acara larian Pahlawan Ungu bersempena meraikan perjuangan pesakit kanser, di sini hari ini.

Seramai 1,200 peserta menyertai acara larian sejauh tujuh kilometer itu yang bermula dan berakhir di Taman Bandaraya merentasi laluan kawasan Jesselton Heights dan Taman Botani.

Chow berkata kerajaan negeri akan terus memanfaatkan segala perkongsian awam mahupun swasta bagi menjalankan projek di bawah rancangan kerajaan negeri tanpa menggunakan dana awam.

“Kerajaan akan menjadi fasilitator yang berkuasa dalam meluluskan segala peruntukan dan kami mengalu-alukan inisiatif kewangan swasta untuk membantu mengembangkan industri di negeri ini,” katanya.

Mengenai pelaburan Amanah Pelaburan Hartanah (REIT) bagi lapangan terbang iaitu skim pertama seumpamanya di dunia, Chow berkata pihaknya menyerahkan kepada Kementerian Pengangkutan untuk melihat strategi dan menyusun semula hak milik lapangan terbang khususnya Lapangan Terbang Antrabangsa Pulau Pinang supaya dana melalui pelaburan itu dapat digunakan untuk kerja-kerja menaik taraf.

Selain itu, beliau berkata kerajaan negeri akan terus membuat permohonan untuk menambah bilangan Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) di negeri ini bagi meringankan bebanan ibu bapa.

“Perkara itu juga tidak menghalang kerajaan negeri untuk mendapatkan peruntukan bagi tujuan tersebut malah turut memaklumkan Menteri Kewangan bahawa kerajaan negeri akan terus membuat permohonan untuk sebarang peruntukan demi kesejahteraan rakyat dan negeri ini,” katanya.– BERNAMA