Tuesday, September 27, 2022

Tun M dan Anwar Ibrahim dilihat sebagai gandingan terhebat

Secara Rawak

Itulah antara harapan yang dilontarkan penyokong-penyokong Pakatan Harapan (PH) yang berhimpun menzahirkan sokongan mereka terhadap kepimpinan Dr Mahathir, yang mengangkat sumpah sebagai  perdana menteri Malaysia ketujuh, di luar perkarangan Istana Negara, di sini hari ini.

Muhd Adam Khalid, 36, seorang penjawat awam berkata beliau yakin kedua-dua tokoh berkenaan mampu mengetepikan permusuhan mereka dahulu untuk memacu Malaysia ke landasan gemilang.

“Benar mereka pernah bermusuh. Tapi itu tidak menjadi halangan untuk mereka bekerjasama semula, membentuk pakatan hebat kerana kedua-duanya mempunyai kredibiliti yang tersendiri dalam memimpin negara.

Tun Mahathir dengan jelas mempunyai pengaruh yang besar dalam arena politik Malaysia meskipun telah meninggalkan profesion itu lebih 15 tahun lepas. Dengan pencapaian beliau hingga membawa negara ke mata dunia, kita percaya kita mampu berjaya,” katanya kepada Bernama.

Adam berkata Anwar pula dilihat sebagai seorang pemidato yang unggul kerana mampu mempengaruhi penyokong-penyokongnya terutama anak-anak muda kerana rata-rata penyokongnya terdiri daripada golongan belia.

Beliau menjelaskan kepimpinan Anwar terserlah apabila menjawat jawatan penting seperti Menteri Kewangan pada tahun 1990-an hingga negara mengecapi pertumbuhan ekonomi yang baik.

Sementara itu, Mohd Faizal Mohd Ali, 36, antara penyokong PH gembira apabila Pilihan Raya ke-14 (PRU14) ini berpihak kepada  PH.

“Saya gembira PH menang sebab mereka telah janjikan untuk menghapuskan GST. Saya berharap Tun dapat mengembalikan pemerintahan seperti yang lalu,”katanya.

Menurut pekerja syarikat swasta B. Anbarasan, 27, beliau terharu dengan kegigihan Dr Mahathir untuk kembali menjadi Perdana Menteri walaupun usianya sudah mencecah 92 tahun.

“Kita dapat lihat dia sedang berusaha untuk menyelamatkan negara kita. Dia ingin membantu generasi akan datang supaya hidup mereka tidak lebih terbeban seperti sekarang,” katanya di luar pintu Istana Negara  itu.–BERNAMA

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru