Merusuh depan balai polis, 6 lelaki ditahan di Sarawak

0
12

KUCHING: Enam lelaki, antara 20 dan 27 tahun yang disyaki terlibat dalam insiden rusuhan di hadapan Balai Polis Batu 10, Kota Padawan ditahan semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Sarawak SAC Datuk Dev Kumar berkata kesemua ditahan disiasat mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan sebagai merusuh dan Seksyen 427 kanun sama sebagai khianat.

Kesemua enam suspek akan dibawa ke mahkamah pagi ini untuk permohonan reman.
Insiden merusuh pada 25 Mac kira-kira 8.30 malam itu bermula apabila seorang daripada suspek dikatakan tidak puas hati dengan tindakan seorang lagi yang tidak memberinya laluan ketika memandu di Pasaraya Giant, Batu 10 lalu mengekorinya ke pasar raya tersebut sebelum bertindak merosakkan kereta lelaki berkenaan.

Kedua-dua pihak kemudiannya ke balai polis untuk membuat laporan berikutan kejadian pecah kereta yang berlaku di tempat letak kereta.

Dev berkata, bagaimanapun, video insiden itu tular menerusi media sosial dan banyak komen diterima tentang kegagalan pihak polis bertindak meredakan keadaan tercetus di hadapan balai.

“Siasatan dalaman sedang dijalankan ke atas perkara tersebut dan setakat ini polis belum dapat mengulas lanjut mengenainya hingga siasatan dalaman selesai,” katanya. Bernama