Saturday, June 25, 2022

Zaid: PAS kini seperti mayat hidup

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Ahli DAP seumur hidup Datuk Zaid Ibrahim percaya rakyat Kelantan di bawah bersedia untuk menukar kepimpinan di negeri itu walaupun secara senyap dalam pilihan raya umum akan datang.“

Menurutnya, apa yang diperlukan rakyat Kelantan ialah kerajaan yang akan membawa masuk pelabur dan mewujudkan banyak peluang pekerjaan.

“Mereka memerlukan kerajaan yang akan menyelesaikan masalah air dan saliran mereka. Mereka memerlukan kerajaan yang akan mencari cara untuk mereka mendapatkan manfaat untuk diri sendiri,” katanya dalam tulisan di blognya.

Namun, ujarnya, menyingkirkan PAS tidak bermakna rakyat menentang kerajaan Islam, mereka hanya memerlukan sesuatu yang berbeza.

“Apa yang akan dilakukan rakyat Kelantan pada tahun 2018? Saya percaya mereka juga akan mengubah pemimpin mereka, walaupun dengan cara yang lebih senyap,” tulis bekas pemimpin UMNO itu lagi.

Pada pilihan raya umum 2013, PAS memenangi 31 kerusi daripada 45 kerusi Dewan Undangan Negeri. UMNO pula memenangi 12 kerusi, manakala PKR satu kerusi, dan kini Amanah mempunyai satu kerusi.

PAS memerintah Kelantan sejak 1990 di negeri 94.5 peratus Melayu itu. Hanya sekitar 35,000 ialah pengundi Cina di negeri Pantai Timur itu.

“Saya tidak pasti sama ada UMNO atau AMANAH yang akan dapat memenangi hati mereka, tetapi PAS kini seperti ‘mayat hidup’ dan begitulah yang berlaku ,” katanya.

Beliau berkata selama 25 tahun PAS memerintah Kelantan telah berjaya membentuk sebuah pentadbiran yang hampir menepati ciri-ciri pentadbiran Islam yang ditadbir oleh sekumpulan ulama.

“Kota Bharu kini merupakan bandar Islam dan kehidupan di bandar Islam adalah bebas dari sebarang dosa. Di sini tidak ada kecurian, tidak ada kegiatan seksual yang tidak sah, tidak ada muzik, tidak ada pegang-pegangan tangan dan tiada imej wanita mendedahkan aurat mereka termasuklah di papan iklan- hanya wanita bertudung,” tulisnya lagi.

“Peniaga semua jujur ​​antara satu sama lain dan dengan pelanggan mereka. Pelajar pula tidak terlibat dalam seksual haram, mengambil dadah atau minum ketum secara rutin. Tiada kelihatan orang Kelantan menyeberangi sungai Golok untuk keseronokan,” ujarnya.

“Semua pemimpin di Kelantan jujur ​​dan tidak menerima rasuah atau “komisen” dana urusan mereka, termasuk penjualan tanah dan konsesi balak, telus, Dalam erti kata lain, rakyat telah melihat sebuah kehidupan di bawah kerajaan Islam di Kelantan, ” katanya lagi.

Bagaimanapun Zaid yang juga pernah menyertai PKR berkata, sudah tiba masanya rakyat Kelantan mahukan perubahan pemerintahan.

Katanya, rakyat Kelantan mahukan perubahan itu berbeza daripada pentadbiran Islam yang ditonjolkan Pas di Kelantan.

“Walaupun hampir sempurna kerajaan ia masih tidak dapat memberi mereka pekerjaan. Ia juga tidak dapat menyediakan mereka perumahan seperti dijanjikan selepas banjir besar pada 2014 dan kerajaan negeri tidak dapat memastikan bekalan air bersih,” jelasnya. –Sarawakvoice 

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru