KUALA LUMPUR: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata ciri-ciri kepemimpinan  yang bebas perkauman, bersifat demokratik dan berpaksikan rakyat,  menjadikan Datuk Seri Najib Razak mampu melakukan banyak perubahan dan kekal menjadi Perdana Menteri sehingga sekarang

Menurut Salleh, hasilnya rakyat Malaysia hari ini bukan sahaja mengecapi kemakmuran ekonomi, tetapi juga menikmati kebebasan bersuara.

“Tiada tahanan dikenakan terhadap rakyat yang mengkritik beliau dan isterinya, menteri-menteri kabinetnya, dan partinya di media sosial dan di demonstrasi jalanan,” katanya menerusi blognya sskeruak.blogspot.my, hari ini.

“Malah, tiada juga tangkapan seperti Operasi Lalang ke atas pemimpin pembangkang dan masyarakat sivil yang tanpa henti mengkritik, menyebar fitnah dan menularkan berita palsu terhadap pemerintahan beliau,” katanya.

Katanya, Najib telah berjaya menjadikan Malaysia demokratik, menegakkan kedaulatan rakyat, mengagihkan peluang ekonomi secara saksama, mewujudkan pentadbiran yang berkebajikan, dan melaksanakan pemerintahan Islam yang moderat.

“Memandang ke depan, sewajarnya kita bersyukur kerana dipimpin oleh Najib Razak,” katanya.

Salleh berkata sejarah menunjukkan ramai pemimpin dunia yang kecundang ketika sedang melakukan perubahan.

“(Bekas pemimpin Soviet Mikhail) Gorbachev gagal apabila memperkenalkan Glasnost dan Perestroika, (bekas Presiden Indonesia B.J) Habibie ditolak oleh partinya apabila mereformasikan birokrasi dan tenteranya, malah (bekas Timbalan Perdana Menteri)

Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berhajat membawa pembaharuan dalam kerajaan Barisan Nasional telah dipecat dan dipenjara oleh mentor politiknya sendiri,” katanya. –Sarawakvoice