Wednesday, August 17, 2022

Kes babitkan Isa Samad, Shafie Apdal paling panas tahun ini

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Kejayaan besar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membongkar kes rasuah berprofil tinggi di Sabah, Melaka, Johor dan Kuala Lumpur sepanjang tahun ini, menjadi pencetus kepada agensi itu untuk membongkar lebih banyak kes berkaitan daripada pelbagai peringkat masyarakat.

Walaupun berdepan dengan pelbagai cabaran dan rintangan sepanjang 2017, namun ia tidak menghalang SPRM untuk terus melaksanakan tanggungjawab membanteras rasuah yang telah diisytiharkan sebagai ‘musuh nombor satu negara’ tanpa mengira latar belakang individu.

Antara kes yang mendapat perhatian umum pada tahun ini adalah kes penyelewengan dana pembangunan luar bandar Sabah yang dianggar RM1.5 bilion, melibatkan bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan adiknya Datuk Yusof Apdal.

Kes itu mendapat perhatian media apabila Yusof, 57, ditahan SPRM pada 17 Okt bagi membantu siasatan kes berkenaan. Selang dua hari kemudian, Mohd Shafie ditahan untuk kes sama selepas hadir memberi keterangan di SPRM Sabah.

Dengan penahanan Mohd Shafie yang juga presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) dan seorang jurutera awam yang juga perunding sebuah syarikat, jumlah individu yang ditahan SPRM bagi membantu siasatan isu dana Sabah kini berjumlah 11 orang.

Susulan daripada itu, Naib Presiden Warisan Datuk Peter Anthony diminta hadir ke Putrajaya bagi membantu siasatan kes itu dan tidak lama kemudian, Anggota Parlimen Semporna Mohd Shafie dibebaskan pada 27 Okt lepas, dengan ikat jamin RM100,000 dengan dua penjamin tempatan dan RM80,000 deposit.

Perintah pembebasan Shafie dibuat Majistret Cindy Mc Juce Balitus selepas mendengar permohonan SPRM yang diwakili Pegawai Pendakwanya Faliq Basiruddin.

Turut mendapat perhatian ialah penahanan bekas pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad yang ditahan SPRM pada 15 Ogos lepas bagi membantu siasatan beberapa kes yang melibatkan isu pembelian dua hotel oleh Felda Investment Corporation (FIC) di Kensington, London dan Kuching, Sarawak pada 2014.

SPRM telah membuka kertas siasatan berhubung kes itu, yang dipercayai dibayar jauh lebih tinggi berbanding harga pasaran sehingga menyebabkan anak syarikat Felda itu mengalami kerugian jutaan ringgit.

Tidak terkecuali badan beruniform Polis Diraja Malaysia (PDRM) apabila SPRM menahan dua Ketua Polis Daerah Melaka Tengah dan Jasin serta beberapa pegawai dan anggota mereka pada 16 Mei lepas kerana disyaki terlibat kegiatan rasuah melibatkan judi serta rumah urut haram yang berleluasa di sekitar Melaka.

Sementara itu, pada 25 Feb lepas, enam lelaki termasuk anak serta pegawai khas seorang penjawat awam di Johor ditahan selepas dipercayai terlibat rasuah dan penyelewengan hartanah di negeri berkenaan.

Susulan penangkapan itu, 45 akaun milik suspek yang mengandungi simpanan sekitar RM15.5 juta dibekukan, selain 21 kereta mewah, lima motosikal berkuasa tinggi, wang tunai termasuk mata wang asing berjumlah RM500,000 serta pelbagai dokumen dirampas bagi membantu siasatan.

Berikutan itu, pada 5 Mac lepas, SPRM menahan seorang anggota Exco kerajaan negeri itu, bagi membantu siasatan berhubung rasuah dan penyelewengan hartanah di Johor.

Turut dirampas 150 beg tangan pelbagai jenama, sebuah kereta mewah jenis Vellfire dan wang tunai berjumlah RM41,000 hasil geledah di rumah exco itu sebaik tangkapan dibuat.

— BERNAMA

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru