Tuesday, August 16, 2022

Haramkan Utusan, Berita Harian: ‘Kalau mereka tak lemah, kenapa takut?’

Secara Rawak

TELUK INTAN: Tindakan kerajaan  Selangor menghentikan langganan akhbar di bawah kumpulan Utusan Malaysia dan Berita Harian tidak profesional selain cuba menutup kelemahan pentadbirannya daripada pengetahuan umum, kata Anggota Majlis Tertinggi Umno.

Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata, tindakan kerajaan negeri Selangor itu juga dilihat sebagai cubaan untuk menafikan hak rakyat dalam mengetahui pelbagai isu di negeri tersebut.

Tajuddin yang juga Anggota Parlimen Pasir Salak menegaskan rakyat di Selangor perlu menilai dan tidak sesekali terpengaruh dengan tindakan dangkal dilakukan kepimpinan negeri.

Katanya,  perkara itu tidak sepatutnya berlaku memandangkan media merupakan medium yang berfungsi dalam memberi pengetahuan kepada masyarakat.

Tajuddin menambah, walaupun ada kemungkinan laporan berita yang disiarkan kurang tepat, perkara itu boleh diselesaikan mengikut pelbagai prosedur termasuk menerusi aspek perundangan.

“Kalau mereka tak lemah, kenapa takut? Walaupun ada laporan tak tepat, mereka boleh respons, mereka boleh komen dan kalaupun sampai ke peringkat melampau, mereka boleh ambil tindakan perundangan,” katanya.

Beliau  berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Arena Square Kospen, Kampung Kunci Air 4, Sungai Manik di sini,semalam.

Khamis lepas, kerajaan Selangor melalui surat yang ditandatangani Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Mohd Amin Ahmad Ahya mengarahkan semua jabatan, agensi dan anak syarikat kerajaan negeri menghentikan langganan kedua-kedua akhbar berkenaan berkuat kuasa serta-merta. – Sarawakvoice

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru