Saturday, December 3, 2022

Abang Jo rasmi pecah tanah MRSM Bintulu tajaan penuh Petronas petang ini

Secara Rawak

BINTULU: Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada petang ini dijadualkan menyempurnakan upacara Majlis Pecah Tanah Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) yang baharu, yang ditaja dan dibina sepenuhnya oleh syarikat peneraju petroleum negara, Petronas.

Majlis yang akan berlangsung di Institut Kemahiran Mara itu merupakan sebahagian daripada komitmen Pelaburan Sosial Korporat (CSI) syarikat itu dalam bidang pendidikan dan pembangunan modal insan di Sarawak.

Menurut jurucakap Petronas, sekolah ini kelak akan membolehkan pelajar di negeri ini, terutamanya di Bintulu, mempunyai akses tambahan kepada pendidikan berkualiti dan dijangka memupuk minat mereka dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

“Penubuhan sekolah ini adalah usaha bersama di antara Petronas, Yayasan Sarawak dan Majlis Amanah Rakyat (MARA) untuk menyokong peningkatan populasi pelajar di kawasan tersebut.

“Ia juga untuk memastikan para pelajar mendapat peluang untuk meneruskan pengajian mereka di bawah sistem pendidikan menengah yang berkualiti dan memberi penekanan kepada kepentingan mata pelajaran STEM.

Inisiatif ini katanya lagi, juga seiring dengan usaha berterusan Kerajaan Sarawak untuk meningkatkan kualiti pendidikan.

“Ini termasuk menyediakan pelajar dengan persekitaran pembelajaran yang kondusif dan melengkapkan mereka dengan kemahiran dan pengetahuan yang sesuai untuk bergerak ke arah digitalisasi.

Kerja-kerja pembinaan projek itu dijangka dimulakan tahun depan dan dijadualkan siap pada tahun 2021.

Meliputi kawasan seluas 26,000 meter persegi, sekolah yang boleh menampung sehingga 450 pelajar ini akan mempunyai blok akademik, makmal sains, asrama, dewan pelbagai guna, sukan kemudahan, kediaman untuk guru dan surau.

Selain MRSM, Petronas juga sedang membina asrama atau Asrama Harian Luar Bandar di SK Orang Kaya Muda Pakeri, Paloh sebagai usaha untuk menyediakan akses yang lebih baik kepada pendidikan untuk pelajar luar bandar di Kampung Paloh, Kampung Berangan dan Kampung Kedang.

Asrama ini akan mempunyai kapasiti untuk menampung 120 pelajar.

Ia akan mula dibina pada 2018 dan dijangka siap pada 2019. – Sarawakvoice

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru