Friday, August 19, 2022

Adun DAP saran Pulau Pinang bina MRT

Secara Rawak

GEORGE TOWN: Adun Tanjung Bungah Teh Yee Cheu hari ini mencadangkan agar kerajaan Pulau Pinang membina jajaran Transit Aliran Massa (MRT) berbanding pembinaan Jalan Berkembar Pesisir Utara (NCPR) dari Tanjung Bungah ke Teluk Bahang dekat sini.

Teh berkata pembinaan NCPR dilihat akan memberi kesan kepada ribuan penduduk yang tinggal di sekitar Tanjung Bungah dan ia dijangka tidak dapat mengatasi kesesakan lalu lintas di kawasan berkenaan.

“Saya cadangkan bina MRT, ia juga lebih mesra alam kerana bina terowong bawah tanah… seperti di Kuala Lumpur, penggunaan MRT melancarkan perjalanan,” katanya kepada pemberita di pusat khidmatnya di Tanjung Bungah di sini,  semalam.

Sebelum ini, kerajaan negeri mengemukakan cadangan pembinaan 3 lebuh raya utama menerusi Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang akan menghubungkan Teluk Bahang ke Tanjung Bungah sejauh 10.6 kilometer; Air Itam ke Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu (5.7 km) dan Persiaran Gurney ke Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu (4.2 km).
Beliau berkata kerajaan negeri juga perlu memperincikan dan memberikan gambaran lebih jelas mengenai projek 3 lebuh raya itu, yang akan dilaksanakan oleh Zenith Consortium Sdn Bhd.

Teh berkata pihaknya juga melancarkan bancian dalam talian untuk mendapatkan maklum balas penduduk di kawasan terbabit dan keputusannya akan dimaklumkan kepada kerajaan negeri untuk tindakan lanjut.

“Penduduk di kawasan Tanjung Bungah boleh memberi maklum balas mereka di laman sesawang www.tanjongbunga.com atau laman Facebook peribadi saya bermula hari ini dalam tempoh sebulan,” katanya. – Bernama

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru