Sabah pantau pergerakan anjing dari Sarawak

0
4

KOTA KINABALU: Kematian keempat rabies di Sarawak telah memaksa Sabah untuk mengekalkan pemeriksaan yang ketat di sepanjang sempadan Kalimantan dan negara jiran.

Menurut Pengarah Pemindahan Jabatan Haiwan Negeri, Dr Nasip Eli, mereka sedang memantau pergerakan anjing dan haiwan lain yang datang ke Sabah melalui Sindumin dari Lawas di Sarawak.

“Kami sentiasa berjaga sepanjang masa,” katanya, sambil menambah bahawa setakat ini tidak dapat mengesan sebarang langkah menyeludup masuk anjing atau haiwan lain ke Sabah.

Kerajaan telah mengharamkan import haiwan itu ke negeri ini berikutan penularan virus rabies di Sarawak.

Beliau juga menyatakan bahawa mereka yang menggunakan laluan darat untuk membawa anjing dari Kuching, Sibu dan Miri selain Lawas akan melalui sekurang-kurangnya lapan titik pemeriksaan di Sarawak, Brunei dan Sabah.

Bagaimanapun, beliau berkata bahawa pemeriksaan juga telah diperluaskan sepanjang sempadan tanah terpencil antara bahagian selatan daerah Tawau dan Pensiangan yang melepasi sempadan Kalimantan.

“Kami telah meningkatkan kempen pengawasan dan kesihatan awam dengan penduduk di Salong, Pagalungan dan Long Pasia sebagai sebahagian daripada langkah kami,” katanya seperti dipetik New Sabah Times, hari ini.

Mengenai tuntutan bahawa anjing terutamanya untuk haiwan kesayangan masih dibawa dari Sarawak, beliau berkata bahawa mereka juga telah menerima laporan itu tetapi tidak ada yang dapat memberi mereka bukti bahawa anjing itu datang tanpa sebarang lesen.

“Kami memeriksa secara langsung dengan doktor haiwan swasta yang disebut tetapi tidak ada yang belum menemui apa-apa,” katanya ketika menolak tuntutan tersebar di media sosial .

Beliau berkata mereka mewujudkan kumpulan WhatsApp dengan semua doktor haiwan di negeri ini dan isu berkaitan dengan penyakit virus ini dan kawalan telah dibincangkan secara berterusan.

“Semua orang perlu berjaga-jaga,” katanya, sambil menambah terdapat kebimbangan umum di kalangan penduduk untuk memastikan bahawa virus tersebut tidak tersebar ke Sabah.

Beliau berkata anjing yang diimport tanpa lesen akan dirampas dan doktor haiwan mesti melaporkan jika mereka mengesan sekiranya disyaki mendapati rabies. – Sarawakvoice