Siasatan kerugian mata wang asing BNM siap dalam tiga bulan

KUALA LUMPUR: Pasukan Petugas Khas yang menyiasat urus niaga mata wang asing yang melibatkan kerugian Bank Negara Malaysia (BNM) pada 1990-an, menyasar untuk melaporkan hasil siasatan kepada kabinet dalam tempoh tiga bulan.

Pengerusinya, Tan Sri Mohd Sidek Hassan dalam satu kenyataan hari ini berkata, ia akan merangkumi perakuan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja, sekiranya perlu, bagi meneruskan siasatan dengan lebih terperinci.

Kabinet telah melantik Mohd Sidek sebagai pengerusi pasukan berkenaan pada 22 Februari 2017.

Mohd Sidek berkata, terma rujukan pasukan itu adalah menjalankan siasatan awal berkaitan kerugian BNM di dalam aktiviti spekulasi bagi urus niaga mata wang asing.

Selain itu, sejauh mana terdapat tindakan tersembunyi maklumat kerugian dan mengkaji kalau ada perbuatan memberi kenyataan mengelirukan mengenai kepada Parlimen

Pasukan itu juga, katanya, akan mengemukakan syor kepada kerajaan mengenai tindakan susulan, termasuk penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja, jika perlu, berdasarkan hasil siasatan tersebut.

Pasukan petugas itu akan terdiri daripada enam ahli lain, iaitu Timbalan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia,

Datuk Azam Baki, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil PDRM, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani dan Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Tan Sri Ranjit Ajit Singh.

Mereka yang lain ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Wang Amanah Persaraan (Diperbadankan), Datuk Wan Kamaruzaman Wan Ahmad, Pengerusi Bersama Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan, Tan Sri Saw Choo Boon (yang juga bekas Pengarah Urusan Shell Malaysia dan bekas Presiden Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia) dan Rakan Kongsi Guaman, Jahaberdeen & Co, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos.

Setiausaha dan Ketua Sekretariat Pasukan Petugas Khas ini ialah Setiausaha Bahagian Pelaburan Strategik, Kementerian Kewangan, Datuk Dr Yusof Ismail.

Mohd Sidek berkata, pasukan petugas itu akan meneliti semua aspek kes, termasuk peranan dan fungsi BNM dan/atau mana-mana badan korporat atau individu dalam urus niaga spekulasi mata wang asing, termasuk perkara berkaitan kelulusan dan pengurusan aktiviti.

Ia juga akan mengkaji pematuhan undang-undang, peraturan dan garis panduan berkaitan peranan dan fungsi BNM dalam urus niaga mata wang asing dan sama ada terdapat tindakan untuk menutup skala sebenar kerugian BNM dan individu terlibat, katanya.

Sebagai sebahagian siasatan ini, Mohd Sidek berkata, pihaknya menggalakkan sesiapa yang mempunyai maklumat agar menyalurkannya kepada Sekretariat Pasukan Petugas Khas, Aras 5, Blok Tengah, Kompleks Kementerian Kewangan, No 5, Persiaran Perdana, Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62592 Putrajaya atau e-mel kepada taskforcefx@treasury.gov.my atau menghubungi 03-80008000.