Malaysia muncul juara pusingan kedua Liga Hoki Lelaki Dunia

KUALA LUMPUR: Malaysia menepati ramalan muncul juara Pusingan Kedua Liga Hoki Lelaki Dunia (MHWL) selepas menewaskan pasukan China 5-3 menerusi penentuan pukulan penalti pada aksi final hari ini.

Pada aksi yang berlangsung di Dhaka, Bangladesh itu menyaksikan penentuan menerusi pukulan penalti dilakukan selepas kedua-dua pasukan terikat 2-2 pada aksi masa sebenar.

Menurut Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) dalam laman webnya www.fih.ch pasukan China terlebih dahulu membuka tirai jaringan menerusi pukulan sudut penalti yang disempurnakan Talake Du pada minit ke-15.

China yang menghuni ranking ke-18 dunia kemudian berjaya menggandakan jaringan pada minit ke-22 hasil gol padang yang dijaringkan Jun Su untuk meletakkan China selesa mendahului 2-0 pada babak pertama.

Bersambung babak kedua, Malaysia yang merupakan pilihan pertama kejohanan mula menemui rentak permainan dan berjaya merapatkan kedudukan pada minit ke-46 menerusi pukulan sudut penalti oleh Shahril Saabah.

Semangat juang yang dipamerkan anak buah Stephen van Huizen dalam usaha memburu gol berhasil apabila berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-55 menerusi Najmi Jazlan yang tenang menyempurnakan pukulan sudut penalti.

Kedudukan 2-2 kekal sehingga tamat permainan sebenar.

Penentuan pukulan penalti menyaksikan penjaga gol negara, Hairi Abdul Rahman bertindak cemerlang apabila berjaya mematahkan percubaan pukulan keempat China yang diambil Dihao Meng sebelum Fitri Saari menyempurnakan pukulan kelima skuad kebangsaan untuk mengesahkan kemenangan Malaysia.

Kemenangan ini memastikan Malaysia dan diiringi China akan melangkah ke Pusingan Ketiga MHWL yang juga merupakan medan bagi merebut tempat ke Piala Dunia 2018 di Bhubaneswar, India.

Sementara itu, pada perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat menyaksikan pasukan Mesir membelasah Oman 5-1 untuk menghidupkan peluang beraksi di Pusingan Ketiga MHWL. Bernama