KUALA LUMPUR: Perayaan Krismas disambut meriah di seluruh negara dengan penganut agama Kristian mengadakan rumah terbuka dan amalan kunjung mengunjung yang menjadi tradisi di negara ini. Gereja-gereja di sekitar ibu negara menjadi tumpuan penganut agama Kristian termasuk warganegara asing bagi upacara keagamaan sejak malam tadi.

Kemeriahan perayaan itu turut dirasai dengan jalan-jalan utama serta pusat beli-belah di bandaraya ini turut dihiasi dengan lampu berwarna-warni dan hiasan pokok Krismas. Bagi kebanyakan keluarga beragama Kristian, malam tadi dan tengah hari ini adalah masa untuk keluarga berhimpun dan makan bersama setelah bersembahyang di gereja.

Cuaca cerah pada sebelah pagi telah menceriakan suasana sambutan perayaan Krismas, dan menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, hujan diramalkan berlaku pada sebelah petang dan malam hari ini.

Di KUALA LUMPUR, jalan-jalan utama lengang berikutan ramai warga kota mengambil kesempatan pulang ke kampung atau keluar berlibur sempena cuti panjang selama empat hari bermula semalam dengan sambutan Maulidur Rasul diikuti dengan cuti umum hari ini sempena Krismas dan disambung dengan cuti hujung minggu, Sabtu dan Ahad. Sementara pusat beli-belah dan tempat-tempat tarikan pelancong turut dibanjiri bukan sahaja oleh rakyat tempatan tetapi juga warga asing terutama mereka yang bekerja di sini.

Sementara itu di SARAWAK, beberapa gereja di sekitar bandar raya Kuching, antaranya St Joseph’s Cathedral dan St Thomas’ Cathedral di Jalan Tun Abang Haji Openg menjadi tumpuan penganut agama Kristian sejak awal pagi untuk acara keagamaan. Seperti mana tradisi sambutan perayaan di negara ini, rumah terbuka bersempena sambutan Hari Krismas turut diadakan.

Menteri Muda Pembangunan Perindustrian Negeri Sarawak yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Tasik Biru, Datuk Peter Nansian Ngusie mengadakan rumah terbuka di pusat Persatuan Penyelidikan dan Pembangunan Pergerakan Singai Sarawak (Redeems), Kampung Apar di Bau, kira-kira 30 kilometer dari Kuching. Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Ahli Parlimen Batang Sadong, Nancy Shukri turut menghadiri beberapa majlis rumah terbuka Hari Krismas di Simunjan, kira-kira 110 kilometer dari Kuching.

Di JOHOR BAHARU, perayaan Krismas disambut sederhana dengan gereja di sekitar bandar raya ini menjadi tumpuan para penganut Kristian sejak pagi untuk upacara keagamaan. Antara gereja yang menjadi tumpuan ialah Holy Light dan Immaculate Conception di pusat bandar raya serta The Cathedral of the Sacred Heart of Jesus dan Presbyterian Tebrau di Taman Sri Tebrau. Orang ramai pula dilihat mengambil kesempatan mengunjungi tempat-tempat menarik bersempena cuti Hari Krismas seperti kompleks beli-belah dan beberapa taman tema di bandar raya ini.

DI SABAH, Krismas disambut meriah dengan penganjuran rumah terbuka Parti Bersatu Sabah (PBS) di Dewan Hongkod Koisaan, Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Murut (KDCA) di Penampang. Kira-kira 2,000 masyarakat pelbagai kaum di negeri ini memeriahkan majlis rumah terbuka itu, yang turut dihadiri Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman dan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili serta barisan menteri Kabinet negeri.

Pelbagai acara menarik diadakan termasuk persembahan nyanyian dan koir. Ketika ditemui pemberita, Ongkili yang juga Timbalan Presiden PBS, berkata majlis rumah terbuka seumpama itu adalah penting bagi terus meraikan kepelbagaian yang terdapat di negara ini. “Semua ini mencerminkan kekayaan Malaysia dari segi kepelbagaian kaum, budaya dan juga agama selain dapat menyatupadukan rakyat untuk hidup bersama dalam semangat kekitaan,” katanya.

Di MELAKA, Krismas disambut meriah terutamanya bagi masyarakat Portugis di Kampung Portugis di sini dengan hiasan Krismas berwarna-warni serta kunjungan pelancong dari dalam dan luar negara. Penganut agama Kristian termasuk pelancong asing menyertai upacara keagamaan diadakan bermula petang semalam hingga pagi ini antaranya di Gereja Christ dan Gereja St Paul, kedua-duanya gereja bersejarah terletak di Bandar Hilir di sini, serta Gereja St Francis Xavier di Jalan Banda Kaba dan Gereja St Peter di Jalan Bendahara. Keadaan jalan raya, pusat beli-belah dan kawasan tarikan pelancong sesak dengan

pengunjung apabila orang ramai mengambil kesempatan cuti umum perayaan Krismas untuk melawat negeri bersejarah ini. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dijadual merasmikan Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2015 di Bandar Hilir di sini pada pukul 8 malam, Ahad ini.

Di IPOH, sambutan Krismas disambut secara sederhana dalam keadaan cuaca yang cerah dengan kebanyakan penganut agama Kristian berkunjung ke gereja di sekitar bandaraya ini untuk bersembahyang. Bernama