Tuduh Adenan rasuah: Chong digantung hadiri sidang DUN

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUCHING: Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Sentosa Chong Chieng Jen hari ini digantung berkuat kuasa serta-merta daripada menghadiri Persidangan Dewan Negeri selama lapan hari yang bermula di sini semalam.

Speaker DUN Datuk Amar Awang Asfia Awang Nasar membuat keputusan itu selepas Chong gagal menarik balik “dakwaan serius” mengenai rasuah yang dibuatnya terhadap Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem.

Sebelum itu, Chong yang juga Pengerusi DAP Sarawak, cuba memfailkan satu usul ke atas Adenan berhubung sejumlah RM250 juta yang didakwa hilang dan merupakan sebahagian daripada RM905,900,000 yang diluluskan untuk projek-projek kecil luar bandar semasa sidang dewan negeri tahun lepas.

Awang Asfia menasihatkan Chong untuk menarik balik dakwaannya.

Apabila Chong enggan, Menteri Kewangan Kedua Sarawak Datuk Seri Wong Soon Koh mengemukakan satu usul untuk menggantungnya yang kemudiannya disokong Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Chong berkata tindakan speaker berbuat demikian adalah tidak betul.

“Sebagai anggota dewan negeri, saya bertanggungjawab memastikan wang kerajaan negeri dibelanjakan dengan sewajarnya,” katanya. –¬†Bernama

Terbaru