Perdagangan dengan China: Tun  Mahathir salah faham, salah tanggap

0
3
Abdul Rahman Dahlan

KUALA LUMPUR: Pandangan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad diselubungi banyak kesilapan dan salah tanggapan  tentang perjanjian perdagangan antara Malaysia dengan China yang dimeterai baru-baru ini, kata Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN).

Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, hal ini berlaku ‘sama ada sengaja atau kerana kurangnya pemahaman mengenai butiran’.

Abdul Rahman  mengulas demikian berkaitan  catatan dalam blog Dr Mahathir bertarikh 16 November 2016 bertajuk ‘Najib’s China Trip’.

“Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai bukan cuba menjadikan urus niaga Najib dengan China sebagai isu perkauman. Beliau menarik perhatian kepada kritikan tidak adil berkaitan perjanjian perdagangan dan pelaburan yang bersejarah bernilai RM143 bilion yang dimeterai oleh Malaysia dengan rakan dagang dan pelabur terbesar kita,” katanya.

“Kritikan Dr Mahathir seolah-olah tertumpu kepada pinjaman mudah yang diperoleh oleh Malaysia untuk membina projek Kereta Api Pantai Timur yang menurut beliau akan menambah hutang Kerajaan Malaysia dan bahawa kontraktor utama projek itu ialah syarikat dari China,” katanya.

Beliau berkata, delegasi China yang hadir pada Perhimpunan Agung tahunan MCA baru-baru ini turut melahirkan rasa kesal dan tidak berpuas hati terhadap pembangkang berhubung kritikan tidak adil terhadap perjanjian perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara.

Walaupun kontraktor utama akan merupakan syarikat pembinaan terbesar di China, perjanjian kita adalah bahawa sebahagian besar daripada kerja-kerja ini akan diberi subkontrak kepada syarikat tempatan dan terdapat juga pemindahan teknologi,” katanya.

Ujarnya, projek berkenaan akan melibatkan kontraktor tempatan, tidak seperti pembinaan KLCC.

Abdul Rahman menjelaskan pinjaman mudah yang diberi oleh Export-Import Bank of China adalah atas terma yang sangat menggalakkan dengan kadar faedah yang rendah serta meliputi tempoh 20 tahun.

Pinjaman itu juga, menurut beliau adalah dalam Ringgit Malaysia dan bukan dalam USD atau Yuan seperti yang didakwa Dr Mahathir.

Katanya, ini menjadikan hujah Dr Mahathir berkaitan risiko pertukaran asing itu boleh dipertikaikan.

“Pada masa ini, ketiga-tiga agensi penarafan kredit antarabangsa utama memberi Malaysia penarafan kredit ‘A’ yang melambangkan gred pelaburan. Keluaran

Dalam Negara Kasar (KDNK) kita baru-baru ini pulih pada suku ketiga kepada 4.3 peratus; kita sekarang dalam bulan ke-227 berturut-turut mencatatkan lebihan dagangan; kita mempunyai lebihan akaun semasa dan rizab pertukaran asing kita pula tetap stabil pada US$97 bilion, ” tambahnya.