Saturday, June 25, 2022

Hampir 150 doktor pakar letak jawatan setiap tahun

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata daripada Januari hingga September tahun ini, 128 doktor pakar yang bekerja dengan Kementerian Kesihatan Malaysia telah meletakkan jawatan, manakala 124 orang mengambil langkah yang sama tahun lepas.

Sehingga Sept tahun ini terdapat lebih 4,000 doktor pakar berkhidmat dengan KKM dalam pelbagai bidang kepakaran.

“Unjuran sejak enam tahun lepas masalah doktor pakar yang meletakkan jawatan adalah hampir 150 orang setahun, kita terus kehilangan mereka menyebabkan antara faktor kurangnya doktor pakar,” katanya menjawab soalan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (BN-Tanah Merah) di Dewan Rakyat pada sesi soal jawab lisan pada persidangan Dewan Rakyat di sini Isnin.

Ikmal Hisham ingin tahu keseriusan masalah kekurangan doktor pakar di negara ini dan sama ada Malaysia mampu mencapai sasaran nisbah satu doktor kepada 400 pesakit menjelang 2020.

Hilmi berkata antara penyebab doktor pakar meletakkan jawatan ialah mereka menunggu terlalu lama untuk dinaikkan pangkat.

Katanya doktor pakar gred U53 dan U54 didapati paling ramai meletakkan jawatan apabila terpaksa menunggu sehingga 10 tahun untuk dinaikkan pangkat.

“Sehubungan itu kita sedang melakukan pelbagai langkah untuk memastikan mereka kekal dengan memperkenalkan satu lapis gred iaitu Gred 56 yang masih lagi dalam perincian Jabatan Perkhidmatan Awam,” katanya.

Selain itu, katanya faktor pendapatan pakar di hospital kerajaan yang lebih rendah berbanding hospital swasta juga antara perkara yang diberi perhatian oleh kerajaan iaitu dengan memperluaskan polisi ‘Pesakit Bayar Penuh’ di hospital KKM untuk membantu pakar menambah pendapatan mereka.

Beliau berkata, walaupun terdapat peningkatan bilangan doktor pakar saban tahun, namun kita kekurangan doktor pakar selaras peningkatan penduduk, beban penyakit dan sebagainya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru