Modul pendidikan seks tak dapat beri penyelesaian jitu

0
3

KUALA LUMPUR: Modul pendidikan seks yang bakal diajar di sekolah beberapa negeri pada bulan hadapan jelas masih dalam kerangka eksperimen dan tidak akan dapat memberi penyelesaian jitu terhadap masalah yang sedang dihadapi dan tiada jaminan tidak akan mewujudkan dilema baharu, kata Ketua Dewan Pemuda Pas Negeri Kedah,

Menurut Mohd Azam Abd Samat, kandungan modul diperkenalkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu streotaip dan sudah dijangka, kerana berada pada skop sekitar biologi, psikologi, sosiologi, kesihatan, perlakuan mengikut penilaian Barat dan isu berkaitan sahaja.

“Ia dilihat tergesa-gesa, ragu-ragu dan tidak cukup bersedia untuk dilaksanakan, di mana hanya akan menjadikan pelajar berkenaan sebagai ‘tikus makmal’.  Bahkan meninggalkan kaedah terbaik dan menyeluruh yang ada di dalam Islam terutama dalam menerapkan takwa sebagai inti pati terpenting,” katanya dalam satu kenyataan.

Ujarnya, perspektif Islam lebih holistik mengajar dari bab thaharah, khitan, penyusuan, kasih sayang, aurat, asing tempat tidur, menjaga pancaindera, batasan pergaulan dan berhias, tidak menyatakan sesuatu keburukan atau fitnah terhadap lelaki atau perempuan, tidak berada dalam situasi dicurigai, pertunangan dan perkahwinan, bahkan adab serta unsur-unsur malu amat dititikberatkan.

Malah, kata beliau,  semua itu berada bukan sahaja pada tanggungjawab ke atas individu, ibu bapa atau pasangan, tetapi hingga kepada kerajaan agar kewajipan-kewajipan berkenaan dapat dipermudahkan atau dibantu pelaksanaannya.

Katanya: “Begitu juga membetulkan peranan masyarakat yang meletakkan peribahasa “jaga tepi kain orang” pada kedudukan salah.

Selain kerajaan perlu bertegas dengan segala unsur kerosakan dihindar terus atau dihapuskan dari berada di sekeliling masyarakat seperti jualan arak, premis dan aktiviti hiburan serta yang seumpamanya.”

Justeru Dewan itu mengesyorkan agar permulaan ini ia dikenali sebagai ‘Pendidikan Kekeluargaan’ memandangkan masyarakat negara ini masih tabu dan merasa negatif dengan istilah seks.

“Kami juga syor agar modul sedia ada ditangguhkan dahulu sebelum dilengkapkan secara komprehensif dengan kurikulum Islam.

Libatkan peranan agensi dan pegawai agama juga para mufti di negara kita. Kami yakin dilema dari masalah-masalah kehamilan, anak luar nikah, zina, pembuangan bayi dan semua itu dapat diselesaikan,” katanya. – Sarawakvoice