Sunday, December 5, 2021

Rakyat Malaysia disyaki pesakit pertama Zika di Singapura

Secara Rawak

SINGAPURA: Seorang wanita rakyat Malaysia berusia 47 tahun dipercayai pesakit pertama dijangkiti virus Zika di Singapura.

Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) dan Agensi Persekitaran Kebangsaan (NEA) Singapura yang dimaklumkan mengenai kes itu menyatakan oleh kerana dia tidak berkunjung ke mana-mana kawasan yang kes itu dilaporkan, dia mungkin telah dijangkiti di negara itu.

Wanita malang itu tinggal di Blok 102 Aljunied Crescent dan bekerja di Singapura.

“MOH dan NEA sedang bekerjasama untuk menjalankan kawalan vektor dan pemeriksaan ke atas penduduk yang mengalami demam dan ruam bagi mengurangkan risiko terus merebak,” kata Menteri Kesihatan, Gan Kim Yong, dalam satu kenyataan hari ini, yang dipetik oleh Bernama.

“Saya menasihatkan mereka mereka yang mempunyai tanda-tanda ini supaya menemui doktor untuk rawatan.

“Kami juga telah memaklumkan klinik-klinik kami di kawasan berkenaan untuk mengenal pasti kes-kes yang disyaki dan merujuknya kepada Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC) untuk ujian.

Menurut MOH dan NEA, pesakit malang itu mengalami demam, ruam dan konjunktivitis sejak 25 Ogos.

“Dia menemui doktor pada 26 Ogos dan dirujuk ke CDC di Hospital Tan Tock Seng apabila ujian yang dijalankan mendapati dia positif Zika pada 27 Ogos.

Mangsa kemudian dimasukkan ke hospital untuk pemerhatian di CDC dan kini semakin baik dan pulih.

MOH dan NEA berkata, memandangkan kes Zika turut dilaporkan di rantau ini dan kekerapan perjalanan oleh warga Singapura serta pelancong luar, adalah sesuatu yang mustahil dapat dielakkan kes import Zika dilaporkan di Singapura.

“Ada juga risiko jangkitan berlaku di republik itu kerana vektor nyamuk Aedes yang terdapat di sini.

Ketika MOH dan NEA telah meningkatkan langkah berjaga-jaga, adalah dijangka ada lagi kes Zika dilaporkan kerana kebanyakan pesakit yang dijangkiti mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda, kata kenyataan itu.

MOH sedang mengenal pasti mereka yang dikunjungi oleh pesakit termasuk anggota keluarga dan menjalankan ujian Zika ke atas orang lain yang tinggal dan bekerja di kawasan itu yang mengalami demam dan ruam.

Ketika ini, terdapat tiga lagi kes yang disyaki – dua daripada keluarga yang tinggal di kawasan tersebut dan seorang individu – yang telah disahkan positif berdasarkan sampel air kencing.

“Mereka masih menunggu ujian pengesahan seterusnya,” menurut kenyataan itu.

Sebagai langkah tambahan, semua kes yang disyaki jangkitan virus Zika akan diasingkan sementara menunggu pengesahan keputusan ujian darah. – Sarawakvoice.com

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru