Wednesday, June 29, 2022

Berbilion ringgit dijimatkan melalui Strategi Lautan Biru

Secara Rawak

PUTRAJAYA: Malaysia berjaya menjimatkan berbilion ringgit menerusi pelbagai inisiatif yang dilaksanakan di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) sejak 2009, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pusat Transformasi Bandar (UTC), antara kejayaan NBOS, membantu kerajaan menjimatkan RM1.5 bilion dengan mengubah suai dan menyusun semula bangunan sedia ada yang kurang dimanfaatkan pada kos serendah mungkin, katanya.    

“Kerajaan menyediakan perkhidmatan baharu dan perlu untuk rakyat, dan menjimatkan wang. Malah, dengan tidak membina dari mula, kita menyelamatkan RM100 juta bagi setiap UTC,” katanya dalam ucapan pada Persidangan Antarabangsa Strategi Lautan Biru di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.    

UTC ialah pusat sehenti yang dibuka di seluruh Malaysia yang menyediakan pelbagai perkhidmatan di bawah satu bumbung dari 8 pagi hingga 10 malam, tujuh hari seminggu.

Najib yang juga Menteri Kewangan, berkata 35.3 juta pengunjung memanfaatkan  UTC antara Jun 2012 dan Julai 2016.    

Selain UTC, beliau berkata penugasan semula kira-kira 7,400 anggota polis  di barisan hadapan keselamatan negara daripada tugasan di pejabat, turut menjimatkan sebahagian besar wang kerajaan.    

“Menerusi penugasan semula, dan tidak mengambil anggota baharu, latihan dan membayar gaji pegawai baharu, kerajaan menyelamatkan RM1.3 bilion.    

“Jika tidak, kerajaan perlu berbelanja, manakala tugasan pejabat diisi oleh  penjawat awam dari jabatan lain, yang memerlukan penyelarasan dilakukan,” katanya.    

Najib juga berkata latihan bersama dan kerjasama antara polis dengan angkatan tentera menerusi inisiatif NBOS, memberi manfaat besar terhadap keselamatan negara.    

Beliau berkata usaha sama polis-tentera yang berkongsi kemudahan latihan turut menjimatkan RM700 juta wang kerajaan, dengan tidak perlu membina pusat-pusat latihan polis yang baharu.    

“Hakikatnya, kita nampak prinsip Strategi Lautan Biru Kebangsaan memberi impak yang tinggi pada kos rendah dan pelaksanaan tindakan yang pantas,” katanya. – Bernama

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru