Sunday, August 14, 2022

80 calon bertanding di Bawang Assan, Dudong, Bukit Assek, Pujut?

Secara Rawak

KUCHING: Empat kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) mencatat jualan borang pencalonan tertinggi menjelang hari penamaan calon Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-11 (PRN-11), dengan 20 set bagi setiap kerusi berkenaan, sehingga semalam.

Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sarawak, Datuk Takun Sunggah memberitahu Bernama, empat kawasan itu yang majoritinya penduduk masyarakat Cina adalah Dun Bukit Assek, Dudong dan Bawang Assan di Sibu, serta Pujut di Miri.

Setakat ini, keempat-empat kawasan tersebut menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional (BN) dan DAP.

BN meletakkan calon langsung di tiga daripada empat kawasan berkenaan termasuk penyandang kerusi Bawang Assan, Datuk Seri Wong Soon Koh semasa menjadi anggota Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP).

Wong yang keluar daripada SUPP pada 2014 bagi menyertai Parti Tenaga Rakyat Sarawak (Teras) sebelum menubuhkan Parti Rakyat Bersatu (UPP), telah meletak jawatan sebagai Presiden UPP untuk bertanding sebagai calon langsung BN pada PRN kali ini.

Kerusi Dun Dudong pula akan ditandingi bekas anggota SUPP dan bekas Anggota Parlimen Lanang, Datuk Tiong Thai King, manakala muka baharu seorang ahli perniagaan, Datuk Hii King Chiong akan bertanding di Pujut.

Sementara kerusi Dun Bukit Assek akan ditandingi Pengerusi SUPP Bukit Assek, Chieng Buong Toon.

DAP pula mengumumkan meletakkan tiga muka baharu – peguam Irene Mary Chang Oi Ling di Bukit Assek, Chiew Sung Ngie (Bawang Assan) dan Dr Ting Tiong Choon (Pujut), sementara penyandang Yap Hoi Liong akan mempertahankan kerusi Dun Dudong.

Pada PRN 2011, DAP memenangi tiga kerusi berkenaan menerusi mendiang Wong Ho Leng di Bukit Assek, Yap Hoi Liong (Dudong) dan Fong Pau Teck (Pujut).

Selain itu, Takun berkata, beberapa kawasan daripada 11 kerusi baharu pada PRN kali ini, turut mencatat penjualan borang pencalonan yang tinggi iaitu di Dun Batu Kitang dan Serembu, masing-masing 13 set.

Sementara Dun Bukit Semuja sebanyak 11 set, Gedong (10 set), Samalaju dan Murum, masing-masing lapan set, Mulu (tujuh set) dan Bukit Goram (lapan set).

Beliau berkata, borang pencalonan itu dijual dengan harga RM20 satu set.

Calon juga perlu membayar deposit sebanyak RM5,000 dan bahan kempen pilihan raya RM3,000 sebelum atau pada hari penamaan calon pada Isnin ini, kata Takun. – Sarawakvoice.com

sarawak election 02

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru