Monday, December 5, 2022

SPR pamer nama pemilih yang mendaftar dari Januari hingga Mac 2016, yang layak mengundi

Secara Rawak

KUCHING: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mula mempamerkan  Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Pertama tahun 2016 (Q1/2016) di 963 lokasi di seluruh negara.

Menurut Setiausahanya, Datuk Abdul Ghani Salleh, pameran yang berlangsung sama dua minggu hingga 4 Mei itu memuatkan nama-nama pemilih yang melakukan permohonan pendaftaran pada bulan Januari, Februari dan Mac tahun ini.

“SPR menerima sejumlah 111,333 permohonan pendaftaran yang melibatkan 88,078 pendaftar baharu dan 23,255 permohonan untuk menukarkan kawasan mengundi,” katanya dalam satu kenyataan kepada media semalam.

Menurutnya, mana-mana individu yang melakukan semakan mendapati nama mereka tercicir, salah atau tidak tersenarai dalam daftar pemilih ini, mereka boleh memohon semakan menerusi Borang B dan menyerahkannya kepada Pendaftar atau Pengarah Pilihan Raya negeri terbabit pada waktu pejabat atau ketika tempoh pameran berlangsung.

“Manakala pengundi berdaftar yang ingin membantah kemasukan individu tertentu dalam senarai Q1 DPT Bill / 2016 boleh berbuat demikian dengan menggunakan Borang C.

“Bantahan itu hanya boleh dilakukan terhadap tidak lebih daripada 20 nama mengikut sub peraturan 15 (3) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pengundi) 2002 dan dihantar kepada pendaftar bagi kawasan pendaftaran pada waktu pejabat dan dalam tempoh DPT Q1 / 2016 dipaparkan.

Abdul Ghani berkata, menerusi pameran itu, SPR juga akan menyenaraikan nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih.

“Antara asas SPR mengeluarkan nama pengundi adalah kerana mereka telah didapati tidak layak untuk kekal sebagai pemilih berdaftar, sama ada kerana telah meninggal dunia atau mereka telah dilucutkan kewarganegaraan,” tambahnya.

Sehubungan itu katanya, beliau menyeru semua pengundi berdaftar antara 1 Januari 2016 hingga 31 Mac 2016 menyemak maklumat pendaftaran mereka pada kadar segera.

Antara lokasi yang dipilih untuk paparan Rang Undang-Undang DPT adalah Pejabat Pilihan Raya Negeri (15), Pejabat Pos Berkomputer (441), kompleks / pejabat kerajaan (85), Pejabat Daerah / Pejabat Tanah (146), Daerah / Majlis Perbandaran (63 ), pelbagai guna dewan / komuniti (195) dan 18 tempat-tempat lain yang ditetapkan di seluruh negara.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Rang Undang-undang DPT, orang ramai boleh menghubungi ibu pejabat SPR di 03-8892 7000 atau mana-mana Pejabat Pilihan Raya Negeri.

Selain itu, pengundi juga boleh melayari www.spr.gov.my untuk menyemak senarai nama dipaparkan dalam Rang Undang-undang DPT. – Sarawakvoice.com

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru