10 maut bas terjunam dalam gaung 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Gambar hiasan

SRINAGAR (India): Sekurang-kurangnya 10 orang terbunuh dan lebih 40 lagi cedera apabila bas mereka naiki terbabas dan terjunam ke dalam gaung di wilayah Jammu di Kashmir ditadbir India, lapor Anadolu.

Kemalangan berlaku berhampiran kawasan Jajjar Kotli semasa penumpang dalam perjalanan ke kuil gua Hindu di kawasan Katra Jammu.

“Operasi menyelamat hampir selesai. Anggota Pasukan Tindak Balas Bencana Negeri juga berada di tempat kejadian,” kata pegawai kanan polis Chandan Kohli kepada media.

Seramai 805 orang maut dan 8,372 yang lain cedera dalam 6,092 nahas jalan raya di wilayah Jammu dan Kashmir pada 2022, menurut data polis trafik.

Jammu, ibukota musim sejuk di negeri Jammu dan Kashmiru, menyumbang jumlah tertinggi (551) kematian dan kecederaan (6,585) antara 2018 dan 2022.

Sebagai perbandingan, Srinagar ibu kota musim panas melaporkan 229 kematian dan 1,776 lagi cedera dalam tempoh yang sama.

Bilangan kemalangan yang tinggi di Jammu dikaitkan dengan keadaan jalan raya yang teruk, memandu dalam keadaan mabuk dan melulu selain muatan berlebihan.

Berkaitan