Penganjur Kejohanan Skuasy berazam tarik lebih ramai peserta luar negara tahun depan

KUCHING: Penganjur Kejohanan Skuasy Terbuka Junior Borneo, berhasrat akan menarik lebih ramai peserta dari luar negara untuk acara tahun depan yang akan diadakan pada Julai di Pusat Skuasy Sarawak di Petra Jaya.

Presiden Persatuan Skuasy Racquet Sarawak (SRAS), Robert Lau menyatakan harapan dan keyakinannya terhadap sambutan yang menggalakkan untuk Kejohanan Terbuka Skuasy Junior Borneo ke-3 yang disempurnakan, di mana lebih 200 pemain muda dari 11 negara mengambil bahagian Dalam acara yang diadakan dari 7 – 11 Julai.

Menurut beliau, acara lima hari itu dianjurkan oleh SRAS dengan sokongan dari Kementerian Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan melalui Perbadanan Sukan Sarawak dan Majlis Sukan Sarawak dengan kumpulan Cahya Mata Sarawak Berhad sebagai penaja utama.

“Kami sangat yakin akan menarik lebih ramai peserta tahun depan kerana acara itu menjadi lebih popular di kalangan pemain muda berusia di bawah 11 hingga 19 tahun dan mereka datang dari dalam dan dari luar negara,” katanya mengenai sambutan yang diterima dari Australia, Mesir, Hong Kong, Indonesia, Thailand, Filipina, Sri Lanka, Pakistan, Korea Selatan, Singapura dan Malaysia sebagai tuan rumah.

Robert Lau berkata, pemain tempatan yang menyertai acara tahun ini datang dari Wilayah Persekutuan, Selangor, Kedah, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang, Terengganu, Sabah dan Sarawak sebagai tuan rumah.

Menurutnya, adalah penting untuk menganjurkan dan menjalankan acara itu dengan standard profesionalisme yang tinggi dengan matlamat untuk memupuk keyakinan dan untuk menyokong sokongan daripada peserta yang datang dari pelbagai negara.

“Tetapi sudah tentu kami terus menantikan sokongan dan kerjasama dari Kerajaan Sarawak menerusi Perbadanan Sukan Sarawak dan Majlis Sukan Sarawak yang telah memberikan sumbangan besar ke arah kejayaan Kejohanan Skuasy Terbuka Junior Borneo tahunan,” katanya.

Robert Lau yang juga Presiden Persekutuan Skuasy Asia Tenggara (SEASF) mengucapkan penghargaan kepada Cahya Mata Sarawak Berhad (CMS) dan pengarah urusan kumpulannya, Datuk Richard Curtis atas sokongan penuh ke arah kejuaraan yang merupakan sebahagian daripada Program Pembangunan Squasy Sarawak.

“Kami berterima kasih kepada kumpulan CMS dan kepada Datuk Richard Curtis atas sokongan berterusan mereka terhadap pembangunan skuasy dan kami berterima kasih atas penajaan untuk kejuaraan tahun depan,” katanya.

Untuk rekod, sejak tujuh tahun yang lalu, CMS telah menyumbang sejumlah RM253,328.00 ke arah Program Pembangunan Junior Skuasy Sarawak yang mempunyai objektif utama untuk menyediakan ruang yang baik untuk pemain muda untuk melibatkan diri dalam aktiviti yang sihat terutamanya dalam skuash.

Sementara itu, majlis penyampaian hadiah dan penutup kejuaraan CMS Borneo Junior 2017 disampaikan oleh Pengarah Majlis Sukan Sarawak, Dr Ong kepada pemenang-pemenang.

Dr Ong yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Sukan Sarawak telah menyatakan kepuasan terhadap acara yang diadakan pada tahun ini dan mengucapkan tahniah kepada jawatankuasa penganjur yang diketuai oleh Emmanuel David.

“Adalah penting bagi kami untuk menganjurkan mana-mana acara sukan dengan piawaian yang paling tinggi kerana Sarawak bukanlah orang asing dalam menganjurkan acara antarabangsa dan sudah tentu akan ada lebih banyak acara serupa yang akan diadakan di dalam negara kerana kami mempunyai kemudahan untuk menjadi yang terbaik tuan rumah, “katanya.

Beliau berkata, pemenang pelbagai kategori dalam Kejohanan Skuasy Terbuka Junior Borneo ke-3 tahun ini adalah kebanyakkan dimenangi oleh peserta dari Malaysia.

Tambahannya, format kejohanan tahun ini didasarkan pada pusingan utama di mana 16 perlawanan teratas dimainkan dengan terbaik dari 5 perlawanan dengan skor 11 Point-A-Rally (PAR). – Sarawakvoice