Teknologi cip khas kesan lokasi jemaah haji diuji tahun ini

NILAI: Teknologi cip khas yang dapat mengesan lokasi jemaah semasa menunaikan ibadat haji di Tanah Suci akan diuji penggunaannya pada musim haji tahun ini, kata Pengurus Besar Kanan Lembaga Tabung Haji (TH) Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata di peringkat awal, cip itu akan dipasang pada lencana pengenalan diri 480 jemaah.

“Ini merupakan projek perintis untuk kita menguji keberkesanan penggunaannya pada tahun ini. Melalui teknologi itu, kita akan dapat mengesan mereka sekiranya berlaku kecemasan,” katanya pada sidang media selepas majlis penutupan Program Sijil Pembimbing Ibadat Haji di sini, semalam.

Majlis penutupan itu disempurnakan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Sains Islam Malaysia Prof Datuk Dr Zulkiple Abd Ghani.

Mengulas lanjut, beliau berkata pemantauan penggunaan cip itu akan dikendalikan oleh 15 kakitangan teknologi maklumat (IT) daripada Theta Edge Bhd, anak syarikat TH.

Syed Saleh berkata sejak lima tahun lalu, penggunaan teknologi telah banyak dibangunkan oleh TH, misalnya dari segi keselamatan dan pengiraan jumlah jemaah haji yang lebih tepat yang diperkenalkan tahun lepas.

Sementara itu, beliau berkata TH akan menambah jumlah petugas iaitu 630 orang berbanding 600 orang sebelum ini bagi memenuhi keperluan jemaah yang lebih ramai.

Katanya kuota haji rakyat Malaysia tahun ini ditambah kepada 30,200 orang berbanding 27,900 orang sebelumnya.

“Oleh itu, beberapa perancangan lain turut dibuat untuk berdepan peningkatan jumlah jemaah, seperti menyediakan bangunan penginapan di Makkah dan Madinah, pesawat dan pembimbing jemaah,” katanya.